Selecteer een pagina

 

 

Steeds vaker zie je hem, de Kamadojoe. Een imposante vertoning en het eten is voortreffelijk. Alleen wat is een Kamadojoe nou eigenlijk? Hoe werkt deze en dat zijn voordelen t.o.v. een gewone BBQ. De Kamadojoe is na de Tweede Wereldoorlog overgewaaid naar de Verenigde Staten vanuit Japan. Met name in de jaren 70 werd de Kamado steeds populairder. In Europa is dit echter sinds de laatste jaren het geval. Wij zetten voor jou op een rijtje wat de unieke eigenschappen en voordelen zijn. Voordelen

  • Een Kamado kan door de keramiek hitte zeer goed reguleren en vasthouden. Dit is het grootste verschil met de gewone BBQ. De zogenoemde ‘Firebox’ aan de binnenzijde is een keramische pot. Keramiek kan hitte goed vasthouden en daardoor wordt de temperatuur goed over het eten verdeeld. De kolen blijven goed aan en je verliest geen warmte.
  • Volledig afsluitbaar. Naast dat de Kamado goed warmte vast kan houden, blijft door de volledige afsluiting de rook binnen. Op deze manier krijgt je eten die lekkere bbq smaak.
  • Zuinig. De Kamado gebruk veel minder houtskool dan een normale barbecue. Dat komt, doordat je met evenveel houtskool dezelfde warmte kunt vasthouden en daardoor langer met je houtskool kunt doen.

Opties

De Kamado kun je op verschillende manieren gebruiken. Wij zetten voor jou op een rijtje welke dit zijn.

Slow cooking

Wil je een pulled pork maken? Of een rosbief garen? Dat heeft natuurlijk de tijd nodig. Met de Kamado kun je zelf bepalen hoe hoog je de temperatuur wilt hebben. Voor de lekkerste rosbief of pulled pork kun je de temperatuur het best op ongeveer 100 tot 110 graden houden. Hierdoor gaart het vlees geleidelijk aan gaar.

Braden

Wist je dat de Kamado ook als oven gebruikt kan worden? We horen je denken, dat kan toch helemaal niet. Wat we al eerder genoemd hebben, is dat de Kamado volledig afgesloten kan worden. Hierdoor kun je dus ook je eten lekker braden. Zet het geten in een schaal op je grillrooster, zorgt dat de Kamado helemaal is afgeloten en wachten op een heerlijke maaltijd. Zoals we eerder noemen verliest de Kamado ook hier geen warmte en blijft de barbecue smaak lekker in je gerecht behouden

Roken

Verhit de Kamado en hou hem daarna op een lage temperatuur. Jij bent in control! Met een gewone barbecue kan dit niet. Pak daarna een stuk vlees of vis en rook deze m.b.v. bijvoorbeeld houtsnippers.

Grillen

Hou jij van extra grote stukken vlees grillen? Als je goed kijkt naar het design van de Kamado zie je dat deze een koepel vorm heeft. De deksel is hierdoor lekker hoog en daarom ideaal voor grote stukken vlees. Een hele kip op de barbecue? Geen probleem ook dat past zonder enige moeite.

Stomen

Dankzij het rooster is het mogelijk om je eten ook gaar te stomen. Dit kan doordat het eten niet direct op het vuur ligt, maar op een hoger gelegen grillrooster.

Bakken

We hebben het tot nu toe alleen maar over vlees, vis of kip gehad, maar wist je dat je ook kunt bakken op de Kamado? Zin om een vers brood te bakken? Dat kan op de Kamado. Denk ook aan het bakken van naanbrood of wraps. Je brood krijgt een unieke smaak dankzij de Kamado.

Geschikt voor elk seizoen

Je hoeft niet meer bang voor te zijn voor regen en wind. Met de Kamado kun je zelfs lekker barbecuen als het weer wat minder is. De Kamado kan aan de buitenkant genoeg regen hebben, terwijl je eten lekker wordt bereid.

Kwaliteit

We horen je denken bij het vorige stukje “Gaat mijn barbecue niet roesten door de regen?”. De meeste Kamados’ zijn gemaakt van kwalitatief sterke materialen zoals RVS en gietzijer. De Kamado kan hierdoor jaren meegaan. Wist je dat de meeste Kamado’s daarom een garantietermijn van 5 jaar hebben?! Een mooie investering dus met een hoop zekerheid.

Werking

We hebben nu een aantal dingen genoemd die je met de Kamado kunt doen. We proberen je in een aantal stappen uit te leggen hoe het werkt. De basis is vrij eenvoudig. De ‘Firebox’ doet het voornaamste werk, Daarnaast hebben de meeste Kamado’s nog een aantal accessoires.

  • Grillen op het grillrooster. De Kamado steek je aan door onderin aan houtskool te stoppen, aan te maken en te grillen op het rooster.
  • De Kamado heeft een rooster waarmee je de temperatuur kunt verhogen en verlagen. Dit zijn de ventilatieroosters die zowel boven als onderin zitten. Deze kun je naar keuze helemaal of gedeeltelijk openen/sluiten.
  • Een plate setter gebruik je ter bescherming tegen de vlammen. Hierdoor brandt je eten bijvoorbeeld niet te snel aan.
  • Sommige Kamado’s hebben een opening in het rooster waarin je houtsnippers of rookchips kunt stoppen. Hierdoor kun je je eten roken. Zoals we dat eerder beschreven hebben.

Gebruik de Kamado altijd gesloten. Ben je door het lezen van deze blog geïnteresseerd geworden in een Kamado? Kom dan eens langs om hem in levende lijve te zijn of bestel direct in onze webshop.

Reactie verzenden